Kokį vaizdo įrašymo įrenginį pasirinkti?

Šiuo metu rinkoje galime rasti DVR ir NVR įrašymo įrenginių. Įrenginys, analoginį vaizdo signalą paverčiantis skaitmeniniu, vadinamas DVR skaitmeninis vaizdo įrašymo įrenginys ir jis skirtas įrašinėti vaizdui iš analoginių kamerų. NVR – tai vaizdo įrašymo įrenginys skirtas įrašinėti vaizdui iš IP kamerų. Rinkoje pasirinkimas labai didelis, todėl svarbu žinoti į kokius parametrus reikia atkreipti dėmesį. 

Skaitmeniniai įrašymo įrenginiai gali būti dviejų tipų: ekonomiški ir profesionalūs.

  • Profesionalūs įrašymo įrenginiai dažniausiai vaizdą perteikia maksimalia raiška, taip užtikrinant maksimalų kadrų skaičių įrašymą.
  • Ekonomiški įrenginiai turi ribotą procesoriaus pajėgumą, todėl gali įrašyti mažesnį kadrų skaičių, tai pat yra prastesnės raiškos ir mažesnio funkcionalumo. Tačiau jie yra pigesni už profesionalius. 

Įrašymo įrenginių parametrai

Norint turėti nepriekaištingą perduodamo vaizdo raišką ir galimybę vienu metu stebėti keletą kanalų, turime tiksliai žinoti ką perkame. Įrašomo vaizdo kadrų skaičius,  esant maksimaliai D1 (720 x 576) raiškai, visiems kanalams turėtų būti vienodas. Reikia nepamiršti, kad ekonomiški žemesnės klasės įrenginiais galima įrašyti tik 2 kanalus D1 raiška, likusieji įrašomi CIF formatu. Todėl verta pasvarstyti, dėl įsigijimo profesionalaus, nors ir brangesnio įrenginio, kuris kiekvieną kanalą įrašo ne mažiau kaip 12 kadrų per sekundę D1 raiška.

Profesionalūs skaitmeniniai įrašymo įrenginiai turi galimybe vienu metu visų kanalų vaizdo įrašus atvaizduoti išdidinant kiekvieną vaizdą, to negali atlikti pigesni ekonominės klasės įrenginiai. Juose vienu metu dažniausiai galima peržiūrėti tik vieną vaizdo kanalą, jei norėsime  peržiūrėti daugiau, turėsime labai mažą raišką be galimybės padidinti pasirinktą kanalą.

Įrenginio funkcionalumas priklauso nuo aparatinės programinės įrangos savybių. Įrenginys turėtų:

  • sugebėti įrašinėti pagal judesio detekciją, aliarminius įėjimus, tvarkaraštį;
  • individualiai nustatyti kiekvieno kanalo įrašymo savybes, kadrų skaičių, perduodamą vaizdo srautą per tinklą į nuotolines stebėjimo vietas;
  • siųsti pranešimus apie gedimus ir pan

Ne mažiau svarbi greitaveika, kuri priklauso nuo įrenginio procesoriaus. Dažniausiai naudojamas dviejų branduolių procesorius, kuris užtikrina greitą duomenų apdorojimą peržiūrint vaizdo įrašus, ir turi įtakos glaudinimo H264 (vaizdo suspaudimo) savybėms.

Vaizdo atvaizdavimas ekrane priklauso nuo lustų rinkinio (angl. Chipset). Pigesniuose įrenginiuose dažniausiai naudojami HI3515, o brangesniuose profesionaliuose – HI3531 lustų rinkiniai, kurie leidžia prijungti kameras, turinčias daugiau TV eilučių. Tai pagerina vaizdo kontrastingumą, spalvingumą, detalumą. Vaizdas aiškiai matomas geresnės kokybės. 

Patartina iš anksto žinoti, kokiame monitoriuje bus stebimas vaizdas, todėl turime pasidomėti ar įrašymo įrenginyje yra galimybė prijungti analoginius, VGA, HDMI (didelės raiškos) monitorius. Įrenginys turi turėti tinklinę sąsają, kad gyvą“ vaizdą ir įrašus galima būtų peržiūrėti naudojantis naršykle kompiuteryje ar stebėti per mobiliąsias aplikacijas mobiliajame telefone.

Pigesnius ekonomiškus įrašymo įrenginius vartotojai renkasi tada, kai nėra poreikio stebėti detalaus vaizdo, kai pajungiama iki dviejų kamerų ir nereikia kaupti įrašų archyvo. Šiuolaikiški įrašymo įrenginiai dažniausiai turi nemokamą programą vaizdo stebėjimui per kompiuterį, planšetėje ar mobiliajame telefone.