Eldes GSM ESIM022 jungimas su centralėmis

Kadangi nemažai klientų įsigiję GSM modulį ELDES ESIM022 susiduria su įvairiais jungimo klausimais, padarėme trumpą instrukciją kaip tai atlikti. Šiuo atveju GSM modulį jungisme prie centralės  PARADOX SP6000. Tas pats jungimas galioja visoms mūsų parduodamoms centralėms išskyrus pigiausią Paradox serijos centralę - Paradox SP4000.

 


Pačiam paprasčiausiam pajungimui reikalingi tik 3 laidai. Taip pajungus, sistema skambins ARBA siųs SMS kai suveiks apsaugos sistemos sirena. 3 laidai jungiami taip:

1. „+12 „ – jungiama iš centralės „AUX +“ į GSM modulio DC kontaktą – raudonas laidas

2. „-12 „– jungiama iš centralės „AUX -“ į GSM modulio COM kontaktą – juodas laidas

3. Aliarmo aktyvavimas  – jungiama iš centralės „BELL -“ į GSM modulio Z1 kontaktą – mėlynas laidas




Kitas technikų mėgstamas jungimas yra su papildomu laidu, panaudojant centralės valdomą išėjimą. Dažniausiai jis (PGM) užprogramuojamas, kad suveiktų dingus elektrai. Tokiu atveju sistema skambins ARBA siųs SMS kai suveiks apsaugos sistemos sirena arba dings elektra. Pasirinkus skambučio režimą jūs gausite tik bendrą skambutį, tačiau SMS režimu sistema jau informuos konkrečiai kas suveikė. 4 laidų jungimas atrodo taip:

1. „+12 „ – jungiama iš centralės „AUX +“ į GSM modulio DC kontaktą – raudonas laidas
2. „-12 „– jungiama iš centralės „AUX -“ į GSM modulio COM kontaktą – juodas laidas
3. Aliarmo aktyvavimas  – jungiama iš centralės „BELL -“ į GSM modulio Z1 kontaktą – mėlynas laidas
4. Papildomo signalo aktyvavimas  – jungiama iš centralės „PGM“ į GSM modulio Z2 kontaktą – geltonas laidas


Toliau parodysime GSM modulio programavimą kompiuteriu (galima konfigūruoti ir SMS žinutėmis), naudojant Eldes Configtool programą, prijungus modulį prie kompiuterio mini USB konfigūravimo laidu.

Taigi GSM modulį sujungiame su kompiuteriu USB kabeliu. ESIM022 modulio programavimui užtenka maitinimo iš USB kabelio, tik šiuo atveju neveiks modemas.

Paleidžiame programą:
1. Matome informacinį pranešimą, kad programa mato prijungtą GSM ESIM022 modulį
2. Spaudžiame Open Configuration 



Atsidariusiame lange, „Main settings“ lape  pradėsime konfigūraciją:

3. Įvedame vartotojų numerius. Gali būti ir vienas numeris. Geriau įvesti +370 formatu
4. Jeigu moduliui naudojame papildomą 9V kraunamą bateriją (kroną), galime nusistatyti apie kokius elektros dingimo ar gedimo įvykius gausime informaciją. Kadangi mes sistemą jungiame nuo apsaugos sistemos, kuri ir taip jau turi akumuliatorių, tai šių nustatymų nebenaudojame.
5. Pasirinkimas „System Answer Call“ nurodo, kad jums paskambinus į šį modulį, skambutis bus pakeltas, o esant prijungtam išoriniam mikrofonui – girdėsite garsą. Gamykliškai ši funkcija – įjungta. Kitu atveju sistema tiesiog atmes skambutį
Kitas pasirinkimas „Startup SMS Enabled“ reiškia kad sistemai įsijungus, sakykim po elektros dingimo, gausite žinutę su savo nurodytu pavadinimu (laukelis Device Name) kad sistema sėkmingai startavo.
6. Spaudžiame mygtuką „Write settings“ kad musų nustatymai būtų nusiųsti į sistemą.



Sekančiame lape „Input/Output settings“ atliekame tolesnį konfigūravimą.

a) Jei pasirenkame skambutį – Call Enabled, tai zonų pavadinimų keisti negalėsime, o tik nurodysime nuo kokio signalo modulis mums paskambins;
b) Nurodome, kada modelis skambins. „Input 1“ atitinka modulio kontaktą  Z1 , „Input 2“ atitinka modulio kontaktą Z2, o Tamper – skambins jei kas nors bandys atidaryti modulio dangtelį.

Jei naudosimės SMS nustatymu (SMS Enabled) tai konfigūruojame taip:
7. Įvedame Z1 kontakto aliarmo pavadinimą – laukelis Input Alarm Event ir pažymime ar norime gauti SMS, ar ne. Antras laukelis „Input1 Restore event“ nurodo ką daryti dingus / atsistačius aliarmo signalui. Mūsų atveju pavadinome – Nutilo sirena. Taip pat pažymime ar norime apie šį įvykį gauti SMS žinutę.
8. Analogiškai nurodomas antro įėjimo signalas (tik jungiant 4 laidų jungimu). Kaip jau minėta tam papildomai reikia suprogramuoti apsaugos sistemos valdomą išėjimą, kad jis suveiktų dingus elektrai. Mes įvykio signalą pavadinome – dingo elektra, atsistatymo signalą – atsirado elektra. Abiem atvejais norime gauti SMS žinutes
9. Taip pat Tamper pasirenkame ir signalą nuo GSM modulio dangtelio atidarymo ir jį pavadiname „Pažeistas korpusas“
10. Su šiuo moduliu taip pat SMS pagalba galime valdyti vieną prietaisą, pvz. įjungti / išjungti šviesą , įjungti / išjungti šildymą. Pavadinimas ir pirminė čia ir nustatomi.
11. Visą programavimą siunčiame į sistemą paspausdami Write settings



Dar keli dažnai naudojami nustatymai lape „System“:

12. Nurodomas išorinio mikrofono garsumo lygis
13. Galimi temperatūros nustatymai naudojant išorinį termometrą. 
14. Šiuose nustatymuose nurodome ar norime gauti periodinę informacinę žinutę iš modulio apie jo veikimo darbą. Kas kiek dienų, kas kiek valandų ir kokia informacija tai turėtų būti, pvz.: ryšio stiprumas, temperatūra ir kt.
15. Nepamirštame nusiųsti nustatymų moduliui ir išbandyti sistemą prieš pradedant naudotis.